Skip to content

Wat kost het om een nieuwe Dodge RAM te rijden?

juni 8, 2024
Bij Bijvelds, dé officiële Dodge RAM dealer, zorgen we ervoor dat je een naadloze en persoonlijke ervaring hebt bij de aanschaf van jouw nieuwe truck. Maar wat zijn precies de kosten van het rijden in een nieuwe Dodge RAM? In dit artikel geven we je een uitgebreid overzicht.

De Dodge RAM is een van de meest populaire en iconische pick-ups op de markt, geliefd om zijn robuuste ontwerp, krachtige prestaties en veelzijdigheid. Of je nu een zakelijke gebruiker bent die op zoek is naar een betrouwbare werkpartner of een particuliere koper die waarde hecht aan comfort en stijl, de Dodge RAM biedt het allemaal. 

Zakelijke versus particuliere aanschaf

Het is belangrijk om het verschil tussen zakelijke en particuliere aanschaf te begrijpen, aangezien dit invloed heeft op de totale kosten. Zakelijke kopers profiteren vaak van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek en BTW-teruggave, terwijl particulieren te maken hebben met andere kostenposten zoals BPM en een hogere wegenbelasting.

1. Aanschafprijs

De oriëntatie begint altijd bij de vraag: “Koop ik nieuw of een occasion?” Van beide keuzes valt iets te zeggen. Nieuw is nieuw natuurlijk, maar het kan ook prettig zijn om een RAM te kopen waar al kilometers op staan en waarvoor je niet de nieuwprijs hoeft te betalen. Omdat elke RAM toch weer uniek is, is de keuze heel persoonlijk. Uiteindelijk moet je een vergelijking maken, waarna jouw gevoel een keuze maakt. Dit gevoel kan bijvoorbeeld gestuurd worden door een rekensom. Als je investeert in een nieuwe RAM, heb je daar ook jouw fiscale voordelen van, zoals investeringsaftrek. Anderzijds kan de keuze op een occasion vallen omdat dit financieel aantrekkelijker is, en wij als Bijvelds staan achter onze occasions. Ook kan de fiscale waarde van een pre-2018 RAM in de rekensom parten spelen. Dit kan veel voordeel betekenen in bijtelling.

Nieuwprijs van verschillende modellen

Bij Bijvelds bieden we verschillende modellen van de Dodge RAM 1500 aan. De basisprijzen van populaire modellen zijn als volgt:

Opties en pakketten

De basisprijs kan verhoogd worden door verschillende opties en pakketten die je kunt kiezen. Denk hierbij aan luxe interieurafwerkingen, geavanceerde veiligheidssystemen en extra motor opties. Deze extra’s zorgen voor meer comfort, veiligheid en prestaties, maar verhogen ook de totale aanschafprijs. 

Belastingvoordelen voor zakelijke kopers

Voor zakelijke kopers zijn er aantrekkelijke fiscale voordelen, zoals BPM-vrijstelling en de mogelijkheid om de BTW terug te vorderen. Deze voordelen kunnen de netto aanschafkosten aanzienlijk verlagen, wat vooral gunstig is voor bedrijven.

2. Financieringskosten

Financial lease is een populaire methode om een RAM te financieren. Waarom? De belangrijkste reden is omdat het geld op jouw bankrekening vaak nodig is om mee te werken. Spullen mee te kopen. Hiermee verdien je jouw geld. Als je dit in een voertuig gaat investeren, mis je die capaciteit – terwijl een RAM ook weer nodig is voor jouw onderneming.

Financieringsopties voor zakelijke kopers

Bij Bijvelds zien we dat veel zakelijke kopers kiezen voor financial lease. Dit komt omdat je op deze manier je liquiditeit behoudt. Het geld dat je normaal gesproken zou investeren in de aanschaf van een voertuig, kun je nu gebruiken voor andere bedrijfsdoeleinden. Bovendien kun je de rente die je betaalt over de lening als kosten opvoeren, wat betekent dat de fiscus feitelijk meebetaalt aan je investering.

Hoe je jouw lease indeelt is helemaal aan jou. Een lage aanbetaling met een laag slot zorgt voor een hoog maandtermijn, maar kan een gunstige opzet zijn om jouw bankstand gezond te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een hoge aanbetaling te doen, om de rentekosten en het maandbedrag laag te houden. Graag adviseren wij jou hierin om de optimale financieringsstructuur te vinden die past bij jouw onderneming.

Voor- en nadelen van zakelijk leasen versus kopen

  • Leasen: Lagere initiële investering, voorspelbare maandelijkse kosten en belastingvoordelen, wel met extra rente kosten.
  • Kopen: Hogere initiële investering, maar je bent wel direct eigenaar van het voertuig. Dit betekent dat je na de afbetaling geen maandelijkse leasekosten meer hebt.

Financieringsopties voor particulieren

Voor particuliere kopers zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar, zoals autoleningen. Bij een autolening betaal je de truck in termijnen af, waarbij de rente afhankelijk is van je kredietwaardigheid en de looptijd van de lening. Het is verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken om de beste deal te vinden. Financial lease is ook een optie voor particulieren, waarbij je maandelijkse betalingen doet zonder direct eigenaar van de truck te zijn. Echter zien wij dat dit eigenlijk alleen door zakelijke kopers gedaan word.

Heeft u nog vragen over financieringsopties? Neem dan contact met ons op of kom een keer langs. Bij Bijvelds staan we altijd klaar om u te adviseren.

3. Verzekering

De verzekeringspremie voor een Dodge RAM hangt af van factoren zoals het gebruik, het aantal kilometers per jaar en de veiligheidsvoorzieningen van de truck. Bij Bijvelds bieden we een speciale verzekering met lage alarmeisen en een gunstig eigen risico.

Gemiddelde kosten voor zakelijke en particuliere verzekeringen

  • Zakelijk: Gemiddeld €1.400 tot €2.000 per jaar, afhankelijk van de dekking en het gebruik.
  • Particulier: Gemiddeld €900 tot €1.600 per jaar, afhankelijk van de gekozen dekking en de schadevrije jaren.

Verzekering advies

Bij Bijvelds begrijpen we hoe belangrijk het is om alles onder één dak aan te bieden, inclusief verzekeringen. De Dodge RAM wordt door veel verzekeringsmaatschappijen als een exoot gezien, wat vaak leidt tot strenge beveiligingseisen zoals alarm klasse III. Onze verzekeringsmaatschappij hanteert echter een lagere alarm-eis in de vorm van een peilzender, en biedt goede voorwaarden en een laag eigen risico.

Natuurlijk heb je zelf al een tussenpersoon “en probeer je alles op 1 plek te verzekeren” al breken we doorgaans met de RAM graag deze regel. De reden is simpel omdat in geval van schade je geholpen wilt worden. De schade moet altijd op dezelfde dag klaar zijn: Gisteren.

Je hebt er al sores genoeg van, dus hoe fijn is het dan om alles “over de schutting” te gooien zodat wij jou kunnen ontzorgen met originele onderdelen, professionele herstellers en fijne schadeafhandeling.

Als ondernemer krijg je altijd een factuur van de BTW over de schade en het eigen risico, die je via de aangifte kunt terugvorderen. In geval van verhaalbare schade kun je zelfs het eigen risico claimen.

4. Brandstofkosten

Bij Bijvelds krijgt elke Dodge RAM standaard een LPG-systeem ingebouwd. Dit biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van brandstofkosten. LPG is namelijk aanzienlijk goedkoper dan benzine of diesel, waardoor de uiteindelijke kosten voor het rijden van een Dodge RAM niet veel hoger zijn dan bij een ‘normale’ auto.

Brandstoftype

Kilometers per liter

Brandstofprijs (per liter)

Kosten per 10.000 km

LPG

5 km (Dodge RAM)

€0,80

€1.600

Diesel

5 km (Dodge RAM)

€1,80

€3.600

Diesel

20 km (gemiddelde auto)

€1,80

€900

Benzine

15 km (gemiddelde auto)

€2,10

€1.400

Zoals de tabel laat zien, is de Dodge RAM op LPG aanzienlijk voordeliger in gebruik, met slechts €1.600 aan brandstofkosten per 10.000 km.

5. Onderhoud en Reparaties

Ondanks de robuuste bouw van de RAM, kan elk voertuig onderhevig zijn aan slijtage en onvoorziene problemen. Een bekende zwakke plek is bijvoorbeeld het achteras differentieel, dat onder bepaalde omstandigheden kan breken.

Het is echter bewezen dat wanneer je zorgvuldig met jouw RAM omgaat en regelmatig onderhoud uitvoert, de levensverwachting van de truck aanzienlijk kan zijn, vaak tot wel 400.000 à 500.000 kilometer.

Regulier onderhoud is essentieel om de prestaties en betrouwbaarheid van je Dodge RAM te waarborgen. Jaarlijkse onderhoudskosten variëren afhankelijk van de kilometerstand en het aantal gereden kilometers. Kleine onderhoudsbeurten, die plaatsvinden om de 12.500 km, kosten doorgaans rond de €290,- ex btw. Voor grotere onderhoudsbeurten, die om de 65.000 km plaatsvinden, kunnen de kosten iets hoger liggen vanwege extra werkzaamheden aan bijvoorbeeld remmen en het vervangen van meer filters.

Wat betreft onvoorziene reparaties, de betrouwbaarheid van de Dodge RAM staat hoog aangeschreven. Hoewel er altijd kans is op incidentele problemen, zijn de reparatiekosten over het algemeen redelijk in vergelijking met andere trucks in zijn klasse.

Het is dus van groot belang om regelmatig onderhoud uit te voeren om de levensduur van je Dodge RAM te maximaliseren en onvoorziene reparatiekosten te minimaliseren.

Wil je meer weten over het onderhouden van je Dodge RAM en tips om deze in topconditie te houden? Bekijk dan onze blog met handige onderhoudstips.

6. Belasting en Registratie

Bij het kiezen van een Dodge RAM is het van belang om rekening te houden met zowel de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) als de wegenbelasting.

Wegenbelasting:

Particuliere kopers dienen op te merken dat zij hogere wegenbelastingtarieven zullen betalen in vergelijking met zakelijke kopers. De geschatte jaarlijkse kosten voor wegenbelasting variëren als volgt:

  • Particulier: Gemiddeld €1.200 tot €1.800 per jaar.
  • Zakelijk: Gemiddeld €800 tot €1.200 per jaar.

BPM:

Ondernemers kunnen tot en met 2024 profiteren van een BPM-vrijstelling bij de aanschaf van een nieuwe Dodge RAM. Dit betekent dat zij geen BPM hoeven te betalen, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengt. Echter, vanaf 2025 verdwijnt deze vrijstelling voor nieuwe aankopen. Met de nieuwe regelgeving vanaf 2025, waarbij de BPM wordt berekend op basis van de uitstoot, kan dit resulteren in meer dan €20.000,- aan extra kosten bij de aanschaf van een nieuwe Dodge RAM. Als je dus in 2025 op zoek bent naar een RAM of een grijskenteken, moet deze een toelating hebben van vóór 31 december 2024.

Bovendien kunnen ondernemers vaak ook nog de BTW terugvragen bij de aanschaf van een Dodge RAM, wat verdere financiële voordelen met zich meebrengt.

7. Afschrijving

Veel mensen zeggen dat ze geen betere keuze hadden kunnen maken, en daar is een goede reden voor. Tot nu toe is de afschrijving van een Dodge RAM gunstig gebleken. Ze behouden hun waarde goed, wat betekent dat je investering stabiel blijft. Dit is echter geen garantie voor de toekomst.

Maar met de veranderingen in de belastingwetgeving vanaf volgend jaar, waarbij ondernemers BPM moeten betalen bij de aanschaf van een nieuwe Dodge RAM, lijkt de tweedehandsmarkt steeds aantrekkelijker te worden. De stijgende kosten voor nieuwe modellen maken gebruikte RAMs interessanter voor zowel zakelijke als particuliere kopers.

8. Kosten Dodge RAM Particulier rijden

Voor particuliere kopers zijn er enkele specifieke kostenposten om rekening mee te houden:

  • Wegenbelasting: Hogere tarieven dan voor zakelijke voertuigen.
  • BPM: (Nog) niet van toepassing op zakelijke voertuigen, maar wel voor particulieren.
  • BTW: Niet aftrekbaar voor particulieren.

Een verstandige keuze voor particulieren kan zijn om een tweedehands Dodge RAM aan te schaffen die minimaal vijf jaar oud is, zodat de BPM-vrijstelling van toepassing is.

Conclusie

Het rijden in een nieuwe Dodge RAM brengt verschillende kosten met zich mee, afhankelijk van of je een zakelijke of particuliere koper bent. Bij Bijvelds staan we klaar om je te adviseren over de beste financieringsopties, verzekeringen en onderhoudsplannen, zodat je optimaal kunt genieten van jouw Dodge RAM. Neem vandaag nog contact met ons op om een proefrit te plannen of voor meer informatie over onze diensten.